2007. augusztus 9., csütörtök

Kelet-európai tea party

Aki jelenlétével megtisztelt bennünket, annak köszönjük, hogy eljött. Aki nem jött el, de érdeklődött, azt legközelebb szívesen várjuk. Itt és most nem kívánunk részletes elemzésbe bocsátkozni azzal kapcsolatosan, mi történik, ha néhány ember teát próbál kóstolni egy teátlan városban, ráadásul úgy, hogy nem törekszenek feltétlenül a történtek megmagyarázására. Legyen elég annyi, hogy az egyesek szerint kelet, mások szerint közép-európai teapartin prágai, somorlyai, torontói, leningrádi és magyar vendégek vettek részt. A kóstolt teák sorrendben a következőek voltak:

Marukyu Koyamaen Sencha Shuei - a Gyöngy-patak öble

Xi Zhi Hao Sárkány főnix tea 2007-es kővel préselt sheng puerh
Hai Lang Hao 2006 - Lao Ban Zhang "részeg pillangó" Ban Zhang hegyi rügylepény
Bang Wei hegyi teaent 2005 - vad puerh

2005 CNNP jubileumi lepény shu puerh
2001 Menghai 7572 kámforos shu puerh
1958 Liuan bambuszkosaras préselt tea

A kóstolt teák mindegyike a maga módján kitűnő, finom, nagy erőt mutató tea volt. A máskor kitűnőnek ízlelt egyes teák, itt, egymással szemben, egymás után jelentős különbségeket mutattak. A Ban Zhang hegyi rügylepény, ami az idén a puerh árak elszabadulása után már olyan drága alapanyagból készült, hogy a legjobb gyártók sem engedhették meg maguknak az előállítását végletes túl erős, tagbaszakadt színeket mutatott a Xi Zhi Hao váratlan teltségéhez, ízgazdagságához képest. Eddig is mentás-kámforosnak éreztük a Menghai 7572 receptjét, de az 50 éves Liuan csípős mentás ízbombája mindent maga alá tepert. Kinek ez, kinek az tetszhetett, engem leginkább Thomas teakészítő stílusa ragadott magával.

Egy-egy ilyen teatalálkozó legfőbb értelme éppen a figyelem, egymás és a teák meghallgatása. Ebből a szempontból ez mindenképpen sikeres és ismétlésre váró találkozó volt.

Viszontlátásra ősszel a japán teák és az érlelt puerhek birodalmában.

Aki tud csehül, az beszámolót olvashat itt:

http://jirka.oukej.cz/2007-08/ruzne/budapestske-pu-erhovani/

és angolul itt:

http://community.livejournal.com/puerh_tea

Nincsenek megjegyzések: